//$100聖誕禮物買乜好?必睇100個idea推介// 扮靚之選

又到聖誕~又到聖誕~

聖誕節即將來臨,一班朋友或者是公司同事間總鍾意玩交換禮物,仲要限定$100。唔想過限額又唔想Hea買? Girl Matter精挑細選100個$100以內的禮物idea,由扮靚items、生活雜貨、可愛精品到健康食品都有,等各位不用煩惱就可以買到合心意的$100以內禮物。

扮靚之選

冬天咁乾燥,送上身體護理套裝,等身體可以滋潤下。

almond-milk-honey-treats-xm18-1-640x640
杏仁奶蜂蜜迷你身體護理套裝 $69 @ The Body Shop

 

帶有聖誕味道的護理套裝,令人更加感覺到聖誕氣息。

house-of-peppermint-candy-cane-delights-with-peppermint-fragrance-3-640x640
節日限量版薄荷士的糖迷你身體護理套裝 $99 @ The Body Shop

 

護手霜和潤唇膏是冬日必備,加上可愛的卡通人物,送俾女性朋友必定唔會出錯。

kakao-friends-lip-care-gift-set
Kakao Friends 護唇禮盒 $99 @ LOG-ON
hand cream set
BEYOND 經典維尼熊護手霜套裝 $98 @ Sasa
sanrio-lip-stick-hand-cream-setkt
Sanrio 潤唇膏及護手霜套裝 $88 @ LOG-ON

 

有些人到了冬天指甲會比較脆弱,所以護甲霜都是一個好選擇。

burts bees 1
Burt’s Bees 精選禮蜜: 潤唇膏及護甲霜 $71.1 @ City’Super

 

對於冬天經常唇部甩皮又喜歡化啞色唇妝的朋友,送她一支帶有水潤修護效果的潤唇膏就最適合。

laneige-glowy-balm.jpg
果漾潤唇膏 $100 @ LANEIGE

 

冬季以啞緻唇妝為主,所以霧面唇膏是不少女生冬日的Must Have Item。

coca cola lip series 2
Coca Cola 唇膏 $100 @ The Face Shop

 

霧面唇膏未必個個喜歡,送唇釉或是唇彩也是一個不錯的選擇。

lip tint
Rosy Tint Lips 唇彩 $88 @ Etude House
nyx land of lollies lip tint
Land of Lollies Glossy Lip Tint 唇釉 $80 @ NYX

 

驚就咁一枝Lip Tint太普通,亦可以選一些美妝品牌與其他品牌的聯乘系列,聯乘系列特別的設計令Lip Tint除了實際用途,更多了一重收藏價值。

little friends lip tint
little FRIENDS Lip Tint 唇釉 $100 @ The Face Shop
coca cola lip series 1
Coca Cola Coke Bear Lip Tint 唇露 $100 @ The Face Shop

 

冬天皮膚乾燥好容易會出油,化妝包入面點少得一個可以控油的粉餅。

no-serum-powder.png
控油礦物質粉餅 $79 @ Innisfree

 

冬天唔少人都想睡到最後一刻先離開被窩,送可以快速化妝的筆型化妝品俾這些Last Minute Fighter的朋友就最啱。

makeup pen
立體彩妝筆 – 高光/粉底/調色/胭脂 $75 @ Innisfree

 

近日天氣越來越凍,送針織毛衣或者衛衣唔止暖身,仲暖心!

knit-sweater.jpg
針織毛衣 $99 @ GU
slogan-sweater.png
口號衛衣 $99 @ 6ixty8ight

 

冬天衣服偏悶,不少女性都喜歡以飾物或者手袋提亮造型,可以揀送一些簡單款式的,收禮人襯衣服時都較容易用得上。

necklace.png
幾何圖形頸鏈 $79 @ Mango
fur bag
毛毛手提袋 $99 @ UNIQLO

 

飾物帶有聖誕元素更加應節!不過送耳環的話記得留意對方有沒有耳洞。

M&S xmas tree earrings
聖誕樹耳環 $79 @ Marks & Spencer

 

冷帽對於喜歡多變造型或者怕被冷風吹到頭痛的朋友而言,都是相當不錯的禮物選擇。

knit-beanie-2.png
Pom pom 針織冷帽 $99 @ Bershka

 

有些人的手總是凍冰冰,可以送一對手套為佢暖暖手。

SD_01_T01_3080G_SE_X_EC_90
針織手套 $99 @ Marks & Spencer

 

天氣咁乾燥,好多人都會選用質地較厚的底妝產品,徹底落妝就更加重要。

fancl
FANCL 淨肌保濕潔面粉 50g  $98 @HKTV mall

 

無論男女,冬日睡前都應該敷下面膜,為臉部肌膚補補水。

bodyshop mask set
天然營養面膜體驗套裝 $79 @ Bodyshop
mask-e1544986033621.jpg
Utena 經典黃金啫喱面膜套裝 5片裝 $95 @ City’Super

 

另外還有多個$100以下聖誕禮物:

精緻生活篇

玩味樂趣篇

飲飲食食篇

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s